VÄLKOMMEN TILL LANGVIK
Klemetsö-Langvik / Stall-Långvik


Gårdens begynnelse

Gårdens historia börjar år 1860 och vid gården bor nu redan den sjunde generationen. Direkta anfäder i Munsmo by kan spåras åtminstone 12 generationer till medlet av 1600-talet. Gårdens ursprungliga namn är Klemetsö, men gården har alltid dialektalt kallats för “Laangvik”. Numera är den nedre gårdens (ridbanornas och betesmarkens) beteckning Klemetsö och själva gårdshuset och stallet går officiellt under namnet Langvik. Namnet “Laangvik” (Långvik) och Klemetsö har sin historiska bakgrund i gårdsfolkets flytt från Klemetsö (Långviken) i Vasa till Munsmo. Då planeringen av Vasas flytt från Gamla Vasa till Klemetsö (Vasa) inleddes år 1852 exproprierades (tvångsinlöstes) alla gårdar på Klemetsö. Vår gårds första anfäder Anders Hellman (född 1816) och Maria Klemetshem (född 1822) hörde till de Klemetsöbor som på basen av Senatens och Kejsarens beslut var tvungna att söka sig bort från Klemetsö. Stora delar av Klemetsö och Brändö hade historiskt sett varit Munsmobornas marker och Munsmo var den naturliga byn att återkomma till. Gården har kallats “Laangvik” som en historisk beskrivning av gårdens första generation som flyttade från Långviken i Klemetsö. För att hedra minnet av Klemetsö valde gårdsfolket dessutom att ge gården i Munsmo namnet Klemetsö och senare i början av 1900-talet som ett minne av Maria Klemetshem bytte släkten också sitt efternamn till Klemets.

 
 
 

Från jordbruk och hantverk till hästgård

Jordbruket vid gården fasades så småningom ut efter att Finlands anslöt sig till EU 1995. Som störst var gården kring 20-25 hektar med främst spannmålsodling. På gården har också funnits en smedja och andra hantverkare som bott vid gården är skomakare och snickare. Under efterkrigstiden och fram till 1950-talet bedrevs också djurhållning (främst mjölkkor) på gården. Förstås fanns det också hästar på gården, varav den sista var Maja (född 1941). Villes farfar Åke (1922-2005) och farmor Elise Klemets (1924-2007) var de sista på gården boende jordbrukarna. År 2010 byggde Ville och Nora den nuvarande stallbyggnaden inom de redan befintliga byggnadernas väggar och Stall Långvik grundades. Gården har varit i Villes och Noras ägo sedan 2015. Ridskolan har stått i fokus på gården sedan vi startade verksamheten vid Stall Långvik. Ridbanan togs i bruk 2013 och under åren har ridskolans pedagogiska verksamhet, faciliteterna och den omkringliggande miljön utvecklats


Georg Londén med sin häst Monseigneur

Historiska vingslag med hästarna och ridkunskap i fokus

Betoningen på ridskola har också sin historiska klangbotten då det i släkten finns kopplingar till delar av ridkonstens uppkomst i Finland. Noras morfars far Georg Londén skrev landets första lärobok i ridning “Handbok i rittens teori” (1921, Schildts förlag). Han grundade, i egenskap av generalmajor och brigadens kommendör för det ridande kavalleriet i Villmanstrand, den remontskola (skolning av militärens hästar) som senare flyttade till Egentliga Tavastland och som blev det vi nu känner till som “Ypäjän Hevosopisto”, dvs. ridsportens nationella huvudsäte (se t.ex. Hippos nr8/2010 s 23, Näin Suomi nousi ratsaille). Han tävlade också i hoppning och fungerade som domare i dressyr och hoppning.

Utbildning vid Stall Långvik
Idag satsar vi på gården inte bara på ridskoleverksamhet på grundnivå. Vi har nu i samarbete med yrkesutbildare tagit fram en utbildningsstege där ridskoleryttare efter grundskolan eller efter gymnasiestudier kan hos oss avlägga grundexamen inom hästhushållning. På gården utbildar vi ridinstruktörer, handledare inom hästservice och hästskötare (grundexamen). Ridlärarstudier (yrkesexamen) är också till vissa delar möjligt att avlägga hos oss vid Stall Långvik.